Cel mai mare din lume

 Azzam_7

Șantierele navale Lürssen Yachts din Bremen, Germania, au detronat conaționalii de la Blohm + Voss din fotoliul de constructor al celui mai mare yacht privat din lume. Prezentat oficial pe 5 aprilie a.c.,  Azzam – creația Lürssen Yachts – eclipsează prin cei 180 de metri lungime ai săi, vârful de lance al ofertei Blohm + Voss – Eclipse, un megayacht care măsoară „doar” 163,5 metri lungime.

Construcția lui Azzam a costat fabuloasa sumă de 620 milioane de dolari și a necesitat 28 de luni de la tăierea primei fâșii de oțel și până la lansarea la apă. Megayacht-ul va fi predat proprietarului său după încheierea testelor pe mare și a finisării interiorului.

Azzam_1

Dimensiunile lui Azzam sunt de-a dreptul pantagruelice. Ca să vă dați seama cu adevărat de cât de mare este acest megayacht, gândiți-vă că de la un capăt la altul este mai lung decât un tren cu 11 vagoane. Dacă lățimea maximă ar putea sa nu vă impresioneze (fiind de „doar” 20 metri), atunci să spunem că principalul salon din acest yacht măsoară 29 metri lungime și 19 metri lățime, având un layout de tip open-space, fără niciun fel de stâlpi de susținere. Mă întreb câte palate din țara noastră se pot lăuda cu un salon de asemenea dimensiuni?

Azzam

În pofida dimensiunilor sale, Azzam va naviga cu viteze demne de impozanța sa, constructorul anunțând o viteză de croazieră de peste 30 de noduri, grație sistemului său dual de propulsie, format din două motoare diesel și două turbine pe gaz, ce totalizează 94.000 de cai-putere.

Azzam

Design-ul exterior poartă semnătura studioului italian Nauta Yacht Design, cu sediul în Milano, în timp ce decorul interior a fost creat conform viziunii designer-ului francez Christophe Leoni.

Azzam

Alăturarea celor două stiluri de design aflate aproape în antiteză – exteriorul dominat de elemente contemporane high-tech – și interiorul ce se inspiră din stilul anilor 1800 (gândiți-va la Arcul de Trimf din Paris și la somptuozitatea salonului de dormit din palatul lui Napoleon Bonaparte) – a pus pe jar lumea yachting-ului internațional.

Azzam

Ca un adevărat proiect al secolului XXI, managementul părții tehnice a lui Azzam a fost asigurată de britanicii de la Burgess Yachts, a căror echipă a fost condusă de… Mubarak Saad al Ahbabi – inginerul care a supervizat întreg procesul de proiectare, creație și construcție a acestui megayacht!

Azzam